KAÇUAM
Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi

Faaliyet Takvimi

"kadınlar Yaşamı İmar Eden Varlıklardır" Mesajıyla Yerel Basında Yer Aldık.

28/11/2019 22:51:36 - 28/11/2019 22:51:36 - 28226 Okunma

Kırklareli  Sınırkent Gazetesinden Arzu Dursun'un Haberi:

Kırklareli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İlknur KARAASLAN, Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde 25 Kasım tarihinde düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü Programı”na katıldı.

Programa; Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip ERDOĞAN’ın eşi Emine ERDOĞAN, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali ERBAŞ, KADEM Başkan Yardımcı Sümeyye ERDOĞAN BAYRAKTAR, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut ARSLAN ve siyaset, sanat ve sivil toplum temsilcileri katıldı.

Toplantıyla ilgili izlenimlerini aktaran Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İlknur KARAASLAN, kadına yönelik şiddetin önlenmesi noktasında düzenlenen toplantının çok verimli geçtiğini ifade etti. Diğer üniversitelerin kadın ve aile çalışmaları merkez müdürleriyle bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunma fırsatı elde ettiğini belirten KARAASLAN,  kadına yönelik şiddet konusunun masaya yatırıldığı toplantının kamu - özel kurum ve kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı, siyaset, yargı, sanat, spor, üniversite, sendika gibi toplumun çeşitli kesimlerinden temsilcilerin yer aldığı çoğulcu bir atmosferde gerçekleştirilmesinin konuya atfedilen önemin bir göstergesi olduğunun altını çizdi.

Programda izletilen “Kadın, Hayatın Yarısıdır. Yarım Kalma”  kamu spotu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başlattığı Mercan Seferberliği’ne de değinen KARAASLAN, seferberliğe ismini veren mercanın birçok kültürde sihirli, koruyucu ve adeta bir şifa kaynağı olarak görüldüğünü, derin bir mana içerdiğini ve kadının toplumdaki işlevinin de tam olarak böyle bir anlama karşılık geldiğini düşündüğünü dile getirdi.

Kırklareli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İlknur Karaaslan, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında:“Mirabel kız kardeşler 25 Kasım 1960 tarihinde Dominik Cumhuriyeti’nde Rafael Trujillo diktatörlüğüne karşı verdikleri mücadele sırasında başkanın emriyle askerler tarafından vahşice öldürülmüştür. Yaklaşık 20 yıl sonra 18-21 Temmuz 1981’de Latin Amerikalı ve Karayipli feminist kadınlarca ilki düzenlenen Kadınlar Kongresi’nde Mirabel kardeşleri onurlandırmak amacıyla 25 Kasım günü “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak kabul edilmiştir. Bu kararı benimseyen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da bu günü, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmiştir” dedi.

Kadınların hayatına korku ve güvensizlik salan şiddetin, hem kadınların genel refahını olumsuz etkilediğini ifade eden Kırklareli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İlknur Karaaslan; “Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi, şiddeti “ister kamusal ister özel yaşamda olsun, kadına karşı fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar veren veya bu ihtimalin mevcut olduğu cinsiyete dayalı bir eylem” olarak tanımlamaktadır. Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet, insan haklarının ciddi bir ihlalidir fakat dünyada en yaygın şiddettir. Ölüm de dahil olmak üzere etkisi ani veya uzun vadeli olarak fiziksel, cinsel ve psikolojik sonuçlara kadar uzanmaktadır. Kadınların hayatına korku ve güvensizlik salan şiddet, hem kadınların genel refahını olumsuz etkilemekte hem de temel hak ve özgürlüklerinin kullanımını ayrıca topluma tam olarak katılımlarını engellemektedir.

Bugün dünyanın her yerinde, farklı kültür ve sınıflardan, her yaştan kadın farklı biçimlerde şiddete maruz kalmaktadır. Şiddete yönelik araştırmalardan elde edilen veriler sorunun boyutları ve vahameti hakkında önemli bilgiler vermektedir. Örneğin, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun yaptığı bir araştırmada 2019 yılı itibariyle Çin ve Hindistan başta olmak üzere dünyada özellikle Vietnam, Nepal, Bangladeş, Kuzey Afrika, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinde cinsiyet ayrımcılığı sebebiyle doğumdan önce veya doğumdan sonra yaşamına son verilen 130 milyondan fazla kız çocuğu vardır. Türkiye’de ise Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre 2018 yılında 440 ve 2019 yılının ilk 7 ayında 245 kadın öldürülmüştür. Kadına karşı şiddetle mücadele, devlet kurumlarından sivil topluma ve medyaya kadar her birimin bu mücadeleye destek vermesi ve birlikte uyumlu çalışması ile gerçekleştirilebilir. Üniversitelerin de bu mücadelede sorumluluğu bulunduğu fikriyle ve kadına karşı her türlü şiddetin ancak bir zihniyet dönüşümüyle önlenebileceği gerçeğinden hareketle Kırklareli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu konuda her türlü işbirliği ve dayanışmaya hazırız. Çünkü bizler Kırklareli Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Türkiye’yi çağdaş muasır medeniyetler seviyesine çıkarmada kadınların öneminin farkındayız ve şiddetin olmadığı, hayatın bir arada eşitçe yaşanacağı güzel günlerin umudunu taşıyoruz” dedi.

http://www.sinirkent.com/kadinlar-yasami-imar-eden-varliklardir/15103/

duyurulae haber

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.